Both have the cake and eat it

2017-04-20

Blog

Vi på Rabalder Media har en nyfikenhet och passion för webbutveckling. I denna post tänkte vi dela med oss av det vi ser som den just nu mest intressanta trenden inom webbutveckling. Tanken är att informationen skall kunna läsas av alla som intresserar sig för webb och intre kräva några förkunskaper.

Användarna hatar långsamma upplevelser.

I takt med att data över användarbeteende analyseras världen över har en trend blivit tydlig i exempel efter exempel. Användare hatar långsamma användarupplevelser. Även små ändringar i laddtider ger förhållandevis stora tapp av användare. Exemplens exempel gällande detta kommer från Amazon som visade att 100ms extra sid-laddning ledde till en enprocentig försäljningsminskning. Om vi stannar upp lite snabbt vid den siffran och reflekterar så är 100ms faktiskt väldigt lite extra tid för en sida att laddas. Undrar om det ens är märkbart för ögat. En tiondels sekund. För en aktör med mindre resurser jämfört med Amazon är det inte ovanligt att laddtiden kan minskas med 500ms - 3000ms. Det blir ganska stora resultat för konverteringar, läsare eller användare om man går efter Amazons siffror.

Snabbhet ställer krav på nya lösningar.

Just på grund av att den data som finns tillgänglig så entydigt visar hur viktig hastigheten är på webben har mycket resurser inom webbutveckling lagts på att hitta snabbare och snabbare sätt att bygga webb.

Den trend som är starkast just nu och som vi vill belysa i detta mejl är statiska sidor (Static site generators). För att kunna förstå detta koncept kastar vi oss snabbt tillbaka i tiden till webbens barndom. Webben skapades för att kunna dela filer mellan användare. Detta gör att webben snabbt kan skicka filer från en användare till en annan. So far so god. Dock kom, väldigt logiskt, snabbt krav på att dessa filer skulle gå att uppdatera utan kunskap inom webbutveckling. Det som dyker upp då är CMS (content management system) som låter administratörer skapa innehåll på ett enkelt sätt. Exempel på detta är Wordpress, EpiServer mfl. Detta är en mycket logisk och välkommen utveckling som stått stark i många år.

Detta håller dock snabbt på att förändras. Problemet är nämligen att det tar tid för exempelvis Wordpress att leverera en önskad sida till en användare och som vi nämnt tidigare hatar användare att vänta.

Äta kakan och ha den kvar

Den senaste teknologin möjliggör dock det bästa ur båda världar. Vi kan nu skapa statiska sidor som når användaren blixtsnabbt och samtidigt låta administratörer skapa innehåll utan kunskap i webbutveckling och detta i gränssnitt som är mer användarvänliga än exempelvis Wordpress. Win win.

Exempel

medbas

Som snabbast kan vi nämna att vi uppgraderade mariestads.se enligt denna princip. De var inte nöjda med prestandan på deras Wordpress-sajt och vi tog på oss att optimera sidan. Vi minskade tiden det tog för en användare att ladda sidan från 3042ms till 6ms. Det är en ganska imponerande förbättring får vi lite blygsamt säga ;)

Har ni frågor kring detta eller webbutveckling i allmänhet? Kontakta oss gärna. Vi kan nämligen inte få nog av webb.

Denna bloggpost är en del i vår serie i kompetensutveckling för beställare av webb.